Uyku apnesi olan bir kişinin uyku sırasında solunumu düzensizdir. Bu nedenle yeterli oksijen alamayan vücut sürekli stresli durumda kalır. Uzun süre bu şekilde yaşayan bir kişinin ruh hali depresyona daha yatkındır ve daha uzun süren depresyon atakları geçirir. Uyku apnesi tedavi edilmezse daha büyük problemlere neden olabilmektedir.
Avusturalya’da bay ve bayan karışık 293 uyku apnesi hastasında bir test yapılmıştır ve bu testin başında hastaların yaklaşık % 73 kadarının depresyonda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu hastaların depresyon seviyelerinin oldukça ilerlemiş durumda olduğu da belirlenmiştir. Testin başında 41 hasta bu şekilde yaşamaktansa ölmenin daha iyi olduğunu belirtmiştir.
293 hasta üzerinde 4 ay boyunca CPAP terapisi uygulanmıştır. Testin sonucunda bu hastaların yalnızca % 4’ünde depresyon belirtileri görülmeye devam etmiştir. Bu da uyku apnesi hastalığının ruh sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini ispatlamaktadır.
Bu hastalığın sosyal hayatımız üzerindeki olumsuz etkisi sanıldığından daha fazladır. Dünya’da milyonlarca kişi uyku apnesi hastalığından dolayı yüksek tansiyon, kalp krizi, tip 2 diyabet ve depresyon gibi sayısız sağlık problemiyle karşı karşıya kalmaktadır. Sonuç olarak uyku apnesinin neden olduğu depresyon riskinden kurtulmak için kişiye CPAP terapisi uygulanmalıdır.
Uyku Apnesi Hastalığı Depresyon Riskini Artırıyor
Bilimsel çalışmalar uyku apnesi olan kişilerin daha uzun süre depresyon yaşadıklarını gösteriyor.
“Prenses Diana Ölmeseydi Film Yıldızı Olacaktı!”
“Microsoft'tan Outlook uyarısı”
“Simge Yine İddialı! : "Yazın Hiti Bende"”
“İftarlık Gazoz Oyuncularına İki Ödül Birden”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32