YAŞAM KOÇU

Alışverişi bilinçli yapın

Alışverişe giderken nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapmayı ve ilk adımda günlük, haftalık, aylık satın alınacak besinleri belirlemeyi unutmayın.
 
   
 
 
     
Bu sebeple, alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapmayı ve ilk adımda günlük, haftalık, aylık satın alınacak besinleri belirlemeyi unutmayın.

Aile gelirinin yaklaşık yarıya yakını yiyeceklere harcanıyor. Bu sebeple, alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapmayı ve ilk adımda günlük, haftalık, aylık satın alınacak besinleri belirlemeyi unutmayın. Meyvelerin iri ve gösterişli olanlarını değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş sulu ve lezzetli olanlarını seçin. Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine de dikkat edin.

Uzmanlar, kuru besinler (un, bulgur, pirinç, makarna, nohut, mercimek, şeker vb.) ile kapalı teneke, şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin ve sıvı yağ, zeytin ve salçanın aylık olarak satın alınmasını öneriyor. Etin haftalık veya günlük alınabileceğini, ancak haftalık alınırsa buzlukta dondurarak veya kavurarak saklanmasını tavsiye eden uzmanlar şunları kaydediyor:

"Ekmek veya sütü günlük satın alınız, eğer süt haftalık alınacaksa yoğurt yaparak buzdolabında saklayınız. Gerçekçi bir planlama yapabilmek için piyasada bulunan yiyeceklerin fiyat ve kalitesini değişik yerlerden kontrol ediniz. Semt pazarları genellikle manav ve bakkallardan daha ucuzdur. Aylık alınacak besinleri ise tüketim kooperatifleri gibi daha az karla satış yapan yerlerden alınız."

Alışveriş sırasında dikkat

Uzmanlar, alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapılması gereğine dikkat çekiyor. Ancak, listede bulunan bir yiyeceğin o hafta pazara az gelmişse fiyatının yüksek olabileceğini vurgulayan uzmanlar, "O zaman onun yerine geçebilen başka bir yiyecek satın alınız. Mevsimlik sebze ve meyveler turfanda olanından daha ucuz, daha lezzetli ve daha besleyicidir. Her mevsim pazarda en bol bulunan sebze ve meyvelerden satın alınırsa, daha az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur" diyorlar.

Uzmanlar, paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğini de ederek, "Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır. Özellikle pastörize sütlerde şişenin üstündeki tarih bir günü, uzun ömürlü sütlerde bir ayı geçmemiş olmalıdır" diye uyarıyor. Satın alınan besinlerin kalitelerine dikkat edilmesi gereğine de dikkat çeken uzmanlar, kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirincin taşlı, topraklı, böceklenmiş ve küflenmiş olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Meyvenin sulu olanını seçin

Uzmanlar, meyvelerin iri ve gösterişli olanlarının değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarının seçilmesi gerektiğini kaydederken, yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil, patatesin de yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanlarını öneriyor.

Yumurtanın en kalitelisinin taze ve iri olanı olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir ve hoş olmayan bir kokusu yoktur. Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir. Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur. Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir" hatırlatmasında bulunuyor.

Yiyecekleri iyi saklayın

Uzmanlar, pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi besinlerin, içerisindeki taş, toprak ve diğer yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra, bez torbalarda saklanması gerektiğini belirtiyor. Uzmanların bu konudaki diğer tavsiyeleri ise şöyle:

"Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde saklayınız. Ispanak, marul gibi sebzeleri, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde yıkadıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz. Patatesi orta nemli, karanlık, hava akımı olan yerde, kuru soğanı ise serin ve kuru yerde saklayınız. Yumurtayı buzdolabında bir-iki hafta (tazeliğini kaybetmeden) saklayabilirsiniz. Yumurtayı yıkamadan saklayınız ve kullanacağınız zaman yıkayınız. Her türlü sütü buzdolabında saklayınız. Pastörize sütü, yazın bir gün, kışın iki-üç gün içinde tüketiniz. Hiç bir işlem görmemiş sütü önce kaynatınız ve iki gün içinde kullanınız. Uzun ömürlü sütü açtıktan sonra en geç üç gün içinde tüketiniz. Ekmeği günlük alınız. Ekmek iki günden daha uzun bekleyecekse buzluğa koyarak dondurunuz. Yenmeden bir saat önce buzluktan çıkarınız."

Milli. Gaz.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>