YAŞAM KOÇU

Bitkileriniz uykudayken

Evde başarılı süs bitkisi yetiştirmenin en önemli koşulları, kışın yapılması gerekenler, alınması gereken önlemler…
 
   
 
 
     
Bitkileriniz uykudayken

Toprak değiştirme zamanı geldi çattı…

Bilinenin aksine, bitkilerinizin toprak değiştirme işlemini kış aylarında yapmak çiçekler için daha verimli oluyor. Sonbahar-kış döneminde bitkilerin toprağının değişmesi, uyku dönemlerini yeni ortama uyum sağlayarak geçirmelerini sağlıyor.


Toprak ve saksı değiştirme sırasında yapılacak işlemler ise şöyle sıralanır:
Toprağı ve saksısı değiştirilecek olan bitkinin toprağı hafifçe nemlendirilmelidir. Bitkinin kök boğazını bir elin arasına alınır. Diğer elle saksı ters çevrilerek kenarı sert bir yere hafifçe vurulur. Böylece bitkinin kök yumağının saksı kenarından kolayca ayrılması sağlanmış olur. Bu işlem yapılırken toprağın dağılmamasına özen göstermek gerekir. Gerekli ise kök budaması yapılır. Bundan sonraki işlem yeni saksının dikim için hazırlanmasıdır. Saksının dip kısmındaki akıtma deliği üzerine küçük bir saksı kırığı konur. Böylelikle sulama sırasında toprağa verilen suyun fazlası bu delikten dışarı akar. Saksı dibinde akıtma deliğinin bulunmaması veya bu deliğin kapanması durumunda kökler fazla sulama ile kısa zamanda çürürler. İyi drenaja gereksinimi olan bitkilerde ise, saksı dibinde önce saksı kırıkları veya küçük çakıllardan bir drenaj tabakası oluşturulur.

Yeni saksıya dikim sırasında bitki saksının ortasına gelecek biçimde ve istenilen yükseklikte tutulur. Bitkinin eskisine oranla daha derin veya yüzeysel dikilmemesine dikkat edilmelidir. Kök yumağı ile saksı arasında kalan boşluğa yeni hazırlanan harç doldurulur ve boşluk kalmaması için harç çepeçevre parmakla bastırılır. Daha sonra saksı tabanı üzerinde birkaç kez masaya vurularak harcın iyice oturması sağlanır. Saksı tümüyle toprakla doldurulmamalı sulama payı olarak saksı kenarı ile toprak arasında 1,5 cm civarında bir boşluk bırakılmalıdır. İşlem bittikten sonra, bitkilere tabaklarına akana dek su verilir. Saksısı yeni değiştirilmiş bitkiler, ışık seven nitelikte olsalar bile, başlangıçta doğrudan güneş ışığı altında bırakılmamalı, yarı veya hafif gölge yerlerde bulundurulmalıdır.

İçerisinde belirli miktarda toprak bulunan kaplarda (saksı, kasa, çanak vb. gibi) yetiştirilen süs bitkilerinin bir süre sonra varolan bitki besin maddeleri beslenme sonucu azalır. Saksı değiştirmeyi gerektiren başka bir önemli neden de, bitkinin toprak üstü kısmı ile birlikte köklerinin de gelişmesi ve saksının zamanla yetersiz duruma gelmesidir. Saksı değiştirme sırasında genel bir kural, yeni saksının eskisine oranla bir boy daha büyük tutulmasıdır. Daha büyük saksı kullanılması hem gereksiz hem de sakıncalıdır. Çünkü büyük saksılar fazla yer kaplarlar; ayrıca, bitki köklerinin saksı toprağını tümüyle kaplayacak biçimde gelişmesi uzun zaman alır. Saksı değiştirme sırasında köklere ve bu arada tüm bitkiye toplu bir görünüş kazandırmak, bitkinin alt kısımlarında oluşabilecek çıplaklaşmaları önlemek amacı ile sürgün ve ana dallarda budama yapılabilir. Ancak bazı bitkilerin budamaya karşı duyarlı oldukları unutulmamalıdır. Kök budaması ise kök uçlarının canlılığını yitirdiği veya kök sisteminin aşırı geliştiği durumlarda söz konusudur. Böyle durumlarda köklerin keskin bir bıçakla hafifçe budanması önerilir. Ancak, bu işlem hızlıca yapılmalı ve kökler uzun süre hava ile temas etmeden dikim gerçekleştirilmelidir.

Gül ekimi için ideal zamana girdiğimizi unutmayın!

Bahçelerin en güzel bitkilerinden biri olan gül için ideal ekim zamanı kış başlangıcıdır. Toprak hâlâ sıcak olduğu için ekim-kasım aylarında yapılan ekimlerde bitkinin kök salması için yeterli vakit sağlanmış olur. Gülün ekileceği toprak suyu emebilecek gevşeklikte olmalıdır. Ekim yapılacak toprağın gereken kıvama ulaşması için çok az kum ya da humus eklenebilir. Gül için yeterli toprak derinliğini sağladıktan sonra köklerle toprak arasında hiç boşluk kalmayacak şekilde doldurma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu işlem sırasında hafif hafif sulama yapılması gerekmektedir.


Bitkileriniz kışa hazır mı?

Hobi bahçeciliği sektörünün lider markası Gardena, bitkilerinizi kışa hazırlarken pratik kullanım sağlayan ürünleriyle hayatınızı kolaylaştırıyor.

İç ve dış mekan bitkilerinde kolaylıkla kullanabileceğiniz El Aletleri toprak değişiminde en büyük yardımcınız oluyor. Her tür toprakta rahatlıkla kullanılabilen El Tırmığı, bitkinin köklerine zarar vermeden toprak değişimini gerçekleştirmenize yardımcı olur. Toprağı düzleştirirken hava almasını da sağlayan tırmık, dış mekan kullanımlarında da toprağın üstündeki yabani otları temizliyor.

Gardena El Küreği de yine iç ve dış mekanda kolaylıkla kullanılabiliyor. Kökleri çok derinlere inmeyen bitkilerin bir yerden alınıp başka yere ekilmesinde büyük kolaylık sağlıyor.

Bahçıvan eldivenleri de ellerinizi maksimum seviyede koruyor. Ergonomik yapısıyla kolay kullanım sağlayan eldivenler, farklı çeşit ve ebatlarıyla her türlü ihtiyacı karşılıyor.


İhtiyaca uygun toprak

Evde başarılı süs bitkisi yetiştirmenin en önemli koşullarından biri saksı toprağının bitki ihtiyaçlarına uygun özellikte olmasıdır. Kök gelişimlerini toprakta yapan bitkiler su ve besin ihtiyaçlarını da topraktan karşılar. Toprak fiziksel kimyasal ve biyolojik yapısı ile bitkiler için iyi bir yaşam ortamı oluşturmalıdır. Kaliteli ve sağlıklı bitki yetiştirmek ancak kaliteli toprak ortamında olur. Saksı toprağında bulunan besin maddeleri bitki tarafından zaman içinde tüketilir. Sürekli sulama saksı toprağının bir süre sonra dejenerasyonuna neden olur. Bu yüzden saksı toprağının her yıl değiştirilmesi gerekir. Ayrıca her ay verilecek bitki besinleri ile toprağın kaybettiği besin maddeleri yerine konmalıdır. Compo Toprak ve Bitki Besinleri bitkilerin türüne göre kaliteli seçenekler sunarak sağlıklı çiçek yetiştirmeyi sağlar.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>