YAŞAM KOÇU

Kredi kartı kullanırken dikkat

Yanımızdan ayırmadığımız kredi kartlarını kullanırken dikkat. Ufak bir dikkatsizlik başınızı fena ağrıtabilir.
 
   
 
 
     
İstanbul Emniyet Müdürlüğü internet sayfasında kredi kartı kullanıcılarını olası tehlikeli durumlara karşı uyarıyor.
       

Kredi Kartlarının Güvenliği
       
Kredi kartlarının sahteciliğini önlemek amacı ile kartlara çeşitli güvenlik özellikleri konulur. İlk çıktıklarında normal kağıt şeklinde olan kredi kartlarına, dolandırıcıların bu işe el atmasından sonra sürekli yeni güvenlik sistemleri eklenmek zorunda kalındı. Çok kolay taklit edilebilme olanağı olan kağıt kredi kartları, daha sonra “plastik kart” halini aldı. “White Plastik” adı verilen düz beyaz plastik kart üzerine kart numarası, geçerlilik tarihi ve kart hamilinin ismi yazılmak suretiyle yeni şekillerini almış oldular.
     
Zamanla eklenen güvenlik önlemleri şunlar:
       

ÖN YÜZ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ


Logo
       
Visa ve MasterCard logoları her zaman kartın ön yüzünde, sağda bulunur. Üst sağ köşede ve alt sağ köşede hologramın altında olabilirler. Bunlardan Visa’nın logosu mavi, beyaz ve altın sarısı renklerinden oluşur ve ortasında “VISA” yazısı bulunur. Ayrıca logoyu çevreleyen ince bir çizgi görünümünde olan micro bordur vardır. MasterCard’da ise dünyayı simgeleyen içice geçmiş iki daire ve ortasında “MasterCard” yazısı bulunur. Sahte kartlarda “Visa” ve “MasterCard” in orijinal renkleri tam olarak tutturulamaz ve Visa’nın micro bordürü düz veya kesik bir çizgi şeklinde olur.


Hologram
       
Kartların ön yüzündeki “MasterCard Dünya” ve “Visa Güvercin” hologramları, kart öne ve arkaya doğru sallandığında renk değiştirirler. Fakat meydana gelen son olaylarda ele geçirilen bazı sahte kartlarda bu hologramların tıpatıp aynılarına rastlanılmış.


Karakteristik Özellikler
       
Kartlarda son kullanma tarihinin sağında bulunan güvenlik özellikleri kartların en büyük özelliklerinden biridir. “Visa” kartlarda bulunan “V” harfinin sol ayağı normal karakterden farklı olarak düz bir şekilde durur. “MasterCard”larda ise “M” ve “C” harflerinden meydana gelen özel bir karakter-sembol mevcuttur.


Kart Numarası, Geçerlilik Tarihi ve Kart Hamilinin ismi
       
Bilgisayar yardımı ile belirli bir dizin rakamdan oluşturulan ve kendi arasında algoritmik bir diziliş sırası bulunan rakamlar düşünüldüğü gibi sıra ile giden bir rakamlar dizini değildir. Bunun dışında kart hamilinin ismi ve kartın son kullanma tarihi ile geçerlilik tarihleri kabartma karakterlerle işlenmiştir.
       

ARKA YÜZ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ


Manyetik Şerit
       
Kartların arka yüzünde bulunan manyetik şeridin içine kartın tüm bilgileri CVV, CVC, CVV2 ve CVC2 şeklinde işlenir. Bunlar normal gözle veya herhangi bir başka aletle okunamayıp, sadece manyetik şerit okuyucuları vasıtası ile okunabilir.


İmza Paneli
       
Kartların arka yüzünde bulunan imza paneli, kartla hemzemin olup, renk değiştirme özelliğine sahiptir, imza atıldığında kağıda işlenir. Bu imza silinmek istendiğinde imza paneli de beraberinde yok olur ve panelin altında bulunan “VOID” (GEÇERSİZ) yazısı meydana çıkar.
       
Kart sahiplerinin dikkat etmesi gereken konulardan en önemlisi, kartını aldıktan sonra arka yüzündeki imza panelini mutlak surette imzalamak olmalı. Çünkü kartları çalınsa bile yapılan alışverişlerde atılan sahte imzanın laboratuvar incelemelerinde sahte olduğu ortaya çıkar ve böylece kart hamilleri zarar görmemiş olur. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, kartlar kaybolduğunda veya çalındığında derhal yetkili bankanın aranıp, durumun bildirilmesidir. Böylelikle kartlarının kaybolduğunu/çalındığını bildirdikleri andan itiaren yetkili banka veya kuruluş kartın geçerliliğini iptal edecer ve bulan/çalan şahıs kartla işlem yapamaz.
       

DOLANDIRICILIK VE SAHTEKARLIK UYGULAMALARI
       
Tüm bu güvenlik özelliklerinin konulması, bu alanda yapılan sahtekarlık ve dolandırıcılığın hangi boyuta geldiğini gösteriyor. Ülkemizde yeni bir suç çeşidi olsa da, kredi kartı sahteciliği dünyada kendini kartların piyasaya çıkması ile birlikte göstermiş. 1977-78 yıllarında çalıntı veya kayıp kartların üzerindeki bilgiler kesme-yapıştırma yolu ile değiştirilerek kullanılmış. 1979-80 yıllarında “White Plastic” olarak tabir edilen boş plastikler üzerine, imprinter ile yapılan işlemlerde geçerli kredi kartı ön yüz bilgileri, kurşun matbaa dökümü, metal kabartma veya kart numaralarının kesilip yapıştırılması şeklinde işlenerek, işyerlerinin bilgisi dahilinde yapılıyordu. 1981-82 yıllarında bu sefer Uzakdoğu ülkelerinde birkaç güvenlik özelliği dışında gerçek kartlara çok benzeyen sahte kartlar üretilmeye başlandı. Özellikle 1983 yılından itibaren bu Asya organize suç grupları kartlardaki çoğu güvenlik özelliğini, hem de yasal olarak üretmeye başladılar. Bu tarihten itibaren suç oranı ciddi bir şekilde artış gösterdi. Bunun önüne geçebilmek için kartların arka yüzünde bulunan manyetik şerit eklendi. Bu manyetik şeridin içindeki CVV, CVC bilgileri bu oranı biraz düşürdü, fakat bununda taklit edilmesi sonucu buna ilave olarak CVV2 ve CVC2 güvenlik tedbirleri geliştirildi.


Kayıp/çalıntı kart kullanımı
       
Kart hamilinin kartını kaybetmesi veya çaldırması halinde kartın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasıdır. İş yerlerinin kart kabul ederken kayıp/çalıntı kart kullanımının önlenmesi için kimlik, imza ve BUL kontrolü gibi bazı güvenlik kontrollerini yapması gerekmektedir.


Ele geçmeyen kartlar
       
Kart hamilinin müracaatı sonucu banka tarafından çıkartılan kartlar posta, özel kargo şirketleri ve banka şubesi aracılığı ile kart hamillerine ulaştırılır.
       
Kartın kart hamiline ulaşması esnasında bazen postada çalınabilir, kaybolur veya sahte kimlik belgeleri ile kart hamilinin adına bankadan alınabilir. Kartı ele geçiren kişi arkasını imzalamak suretiyle işyerlerinde kullanabilir, şifresini de elde ettiyse ATM’den nakit avans çekebilir.


Sahte müracaat
       
Banka veya kart çıkartan kuruluşlar kredi kartı vermek için müracaat esnasında çeşitli belgeler talep ederler. Kötü niyetli kişilerin sahte kimlik ve diğer belgelerle yaptıkları mürcaatlar kontrol sırasında farkedilmeyip kabul edilerek kredi kartı verilebilir. Bu kartı alan şahıs hem nakit avans çekmek, hem de alışveriş yapmak suretiyle yüksek meblağlarda harcamalarda bulunarak bankayı dolandırır.


Boş plastik (White Plastic)
       
Boş plastik plakalar üzerine kabartma olarak basılan gerçek kredi kartı numaralarının, işyerlerinde imprinter cihazı ile satış belgesi üzerine aktarılarak bankadan tahsil edilmesi ile oluşan bir suç türüdür. Bu yolla işlenen suçlar işyerinin bilgisi dahilinde olur ve genellikle işyeri bu türden suçların işlenmesi amacıyla açılır.


Değiştirilmiş kart
       
Kredi kartları üzerindeki kabartma numaralarının kesilerek değiştirilmesi veya ütülenerek yerine yenisinin basılmasıyla yapılan kartlardır. Bu türden değiştirilmiş kartlar imprinter cihazıyla işlem yapan işyerlerinde kullanılır, işyeri, bilgisi dahilinde değiştirilmiş kartları kabul edebileceği gibi, fark edilmeyecek şekilde değiştirilmiş kartlar da iyi niyetli işyerleri tarafından bilinmeden kabul edilebilmektedir.


Sahte kartlar
       
Sahte kart kavramı genel olarak gerçeğine benzer şekilde sahte olarak üretilmiş kart kavramım açıklamak için kullanılır. Üretiliş itibariyle çeşitli şekillerde sahte kartlar vardır.
       
Kartın üzerinde yazılı olan banka ismi gerçek bir bankaya, hiç olmayan bir bankaya, ya da bir bankanın isminden esinlenerek tanzim edilmiş olabilir. Kredi kartı numarası ise kartın üzerinde yazılı bulunan bankaya ait olabileceği gibi başka bir bankaya da ait olabilir.
       
Sahte yollardan çeşitli şekillerde üretilmiş kartın arkasında bulunan manyetik şerit, “encoder” denilen bir cihaz (manyetik şerit kodlayıcı) ile kodlanarak içine elektronik yollardan kart bilgileri yazılabilmektedir,
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>