Kışın günlerin kısalması, havanın soğuması, hareketin azalması, karanlık saatlerin uzaması nedeni ile vücut kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatır ve yağlanma eğilimine girer.
Dr. Ayça Kaya, kışın vücudumuzda olan bu değişikliklerle daha kolay baş edebilemek için; hepimizin çok yakından bildiği ama gerek kokusu gerek gaz yapıcı özelliklerinden dolayı belki de mutfaklarımızda çok tercih etmediğimiz bir kış sebzesi olan karnabahara mutfaklarımızda daha çok yer açmamız gerektiğine dikkat çekiyor.
Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnabaharı sofralarınıza koyun.
Çünkü karnabahar;
• Çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.
• Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
• Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
• Demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
• Içindeki yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.
• Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
• Anti-oksidan gücü yüksek olduğu için hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.
Fazla Yağlara Düşman Bir Kış Klasiği: Karnabahar
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, eğer kilo almaya yatkın bünyesi olanları yaşam tarzına ve beslenmeye dikkat etmeye çağırıyor.
DİĞER HABERLER
Tatlı Yerine Dondurma İkramları
Hamur işi tatlılar yerine dondurma, börekler yerine düşük kalorili salatalar ikram edin.
Bayramda Tatlıyı Nasıl Tüketmeli?
Bayramların olmazsa olmazı tatlılar yine sofralarda yerini alacak.
Gül Suyunun Mutfaktaki Büyülü Dokunuşu
Tatlılardan içeceklere kullanım alanları ve sağlıklı tarifler…
“Sevişmeniz hemen bitiyorsa!... ”
“Kozmetikte yeni kampanyalar...”
“Hande Doğandemir Blendax İçin Bir Kez Daha Kamera Karşısına Geçti”
“Cengiz Aytmatov İpek Yolu Film Festivali'nde”
“Düğün Konseptine Özel Damatlık Tüyoları”
“Yeni Bir Yaşam Trendinin Kapıları Tiny House`lar İle Aralanıyor”
“Kalbinizin Dinlenirken Bile Hızlı Atmasının Nedeni; Taşikardi”


REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32