KÖŞE YAZILARI | CENGİZ BABAEREN

Damak Tadında Bir Ada: Midilli

Nasıl gidilir? Nereler gezilir? Ne yenir? İşte Midilli gezi rehberi... (Cengiz Babaeren)
 
   
 
 
     

Midilli Adası'nda turizm sezonu nispeten yavaşladığı için ada merkezini bolca gezme fırsatını buldum.

Midilli, Yunanca adı Lesvos. Ege Denizinde Ayvalık ilçemize yakın, dağlık ve Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası. Başkenti, Mytilene’dir. Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho’nun olduğu gibi 1467 yılında Barbaros Hayrettin Paşa’nın doğdukları adadır.

Midilli Adası, dağlık olmasının yanı sıra denize kadar zeytin, çam ve meşe ağaçlarıyla örtülü ve her tarafı yemyeşil orman görüntüsünde. Taş ile inşa edilmiş ve çatısı kırmızı kiremitle kaplı olan, iki ya da üç katlı ve adaya özgün özelliklerinden biri olarak üst katlarında cumbası bulunan, bacalı evleriyle hafızalarda iz bırakabilecek bir şehir. Adanın içi, parlak geçmişinin ve muhteşem uygarlığının çok önemli özelliklerini muhafaza etmiş. Suyunun güzelliğinden dolayı Yunanistan’ın önemli içkilerinden biri olan Uzo’nun üretimi burada yapılmaktadır. Ada turizmi düzenli bir şekilde yapılmakta olup, haftanın belirli günlerinde , genellikle hergün Sakız, Pire, Kavala, Selanik, Rodos, Limni, Sisam ve Atina’dan deniz yolu ile ulaşılabildiği gibi Midilli merkezinden de hava yolu ile de ulaşılabilmektedir.









Midilli, Balkan Harbinden sonra 1914 de Londra Antlaşmasıyla Yunanistan’ın idaresine verilmiş, Birinci Dünya ve İstiklal Harbinden sonra 1923 tarihli Lozan Antlaşmasıyla da askeri üsler ve askerden tecrid edilmek şartıyla Yunanistan’a bırakılmıştır. İkinci Dünya Harbinde , Almanya ve İtalya tarafından işgal edilmesine rağmen, bugün Midilli Adası Yunanistan’ın idaresindedir.



Midilli şehrinin yaşamının korunmasında kullanılan ve Akdeniz’in en büyük kalelerinden biri olan Midilli Kalesi, denize hakim bir tepede görkemli bir şekilde durmaktadır. Kale, Bizans döneminde (m.s. 483-565) başlanıp, Ceneviz’li Gateluzo’ların hükümdarlığı döneminde (1355-1462) tamamlanmıştır. 1384 yılındaki büyük depremden dolayı harap olmuş, ve tekrar inşa edilmiştir. 1462 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve kaleye yeni unsurlar ilave edilmiştir.











Midilli Adasının çeşitli bölgelerinde, genellikle limanın arka tarafındaki paralel yolda, Türk Mahallesi ile Osmanlı döneminden kalma geleneksel evleri görebilmekteyiz. Çarşının merkezi olan Ermou caddesinde adanın en büyük camii olan Yeni Cami (1825), yıkık minaresi ile ibadete kapalı olarak ayakta durmaktadır. Osmanlı çeşmesi ile, etkileyici kubbeye sahip olan Agios Therapontas Kilisesi, Agios Athanasius Kilisesi, Özgürlük Heykeli,Tarihi Ortaokul, Valilik Binası, Eski Belediye Sarayı, Osmanlı Bankası, 19 uncu yüzyıldan kalma Osmanlı Hamamı ve Türk Halim Bey’in konağı gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmekte olup, genellikle kültür merkezleri olarak kullanılmaktadır.









Yine limanın paralelindeki Anadolu’muzdaki mütevazi çarşılar gibi olan ‘’Kalderimi’’ diye adlandırılan taş döşeli yollarla Ermou caddesindeki antikacılar, mağazalar ve bakkalların olduğu Eski Çarşı zevkle gezilebilecek yerler arasında gelmektedir. Bu eski çarşıda, tekstil ürünlerinin yanı sıra, zeytinyağlı peynirler, baharatlı kaşar peyniri, gravyer, tuzlanmış balık, bal, dağ çayı, lezzetli turşular, kuru baklanın yanı sıra otantik yerli içkilerin ve yerli ürünlerin bulunabildiği bir cadde olup, mis gibi kokan fırınlardan kuru pasta, pohaça, kremalı ve tarçınlı börek, tuzlu pide veya ballı lokma alınabilmektedir.



Midilli, otel, restoran ve eğlence açısından ihtiyacı karşılayabilen, yoğun gece hayatına sahip olan canlı bir şehirdir. Liman caddesinde barlar, kafeler bulunmakta, müzik eşliğinde buzlu kahveleri olan Frappe’lerini , uzo’larını , geleneksel mezelerle sunulan sardalya, yeşil fava, kızarmış patates ve denizin nimeti olan çeşit çeşit balıklarını yiyebilirsiniz. Küçük mekanlarda pita pide arasında tavuk döner, kızarmış patates, domates, hardal ve yoğurttan oluşan Chicken Gryros denilen tavuk döneri tadabilirsiniz. Gece yarısı başlayan eğlence ve müzik eşliğinde doya doya eğlenebilirsiniz. Yerlilerin toplandığı ve Midilli’ye gelmiş olan turistlerin uğrak yeri olan Panellinio Pastanesinde özgün tatlılarla birlikte buzlu kahve Frappe’yi veya kahvenizi içerken görkemli mekanın havasını teneffüs edebilirsiniz.







Zevkli ve sıcak gezmeler dileklerimle.

CENGİZ BABAEREN
cengizbabaeren@cosmoturk.com


CENGİZ BABAEREN
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>