KÖŞE YAZILARI | Diş Hekimi Deniz Kantar

Bebek Ve Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler... (Diş Hekimi Deniz Kantar)
 
   
 
 
     

Çocuklarda diş bakımı bebeklikten dişlerin sürmesiyle başlar. Bebeklerde oluşan çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. Dikkat edilecek noktalar bebeklerin gece biberonla uyuması önlenmeli, biberonlara bal vb. tatlandırıcılar sürülmemeli, beslendikten sonra mutlaka su içirilmeli ayrıca hafifçe su ile nemlendirilmiş temiz bir pamukla dişler silinerek temizlenebilir. 24 -30 aylar arasında süt dişlerinin sürmesi tamamlanır. Süt dişleri tamamlanmış bir çocukta her bir çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet diş bulunur. Altı yaşından itibaren kalıcı dişler çıkmaya başlar ve karışık dişlenme dediğimiz ağızda hem süt hem daimi dişler bulunur ve oniki yaş civarı süt dişleri tamamen yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Karışık dişlenme döneminde çıkan daimi dişlere koruyucu tedaviler uygulanabilir dişler oyulmadan şeffaf dolgular yapılabilir, çürüklere karşı direnç kazanmaları için flour sürülerek uygulanabilir. Bütün bu işlemler dişleri yüzde yüz korumasada fırçalama alışkanlığı ve becerisi gelişene kadar dişleri korumaya yardımcı olur. Süt dişleri alttan gelen sürekli dişlere rehberlik ettiği için zamanından önce çekilmemelidir. Zamanından önce kaybedilen dişler çeneler arasında kapanış bozukluklarına yol açar, dişlerin kaymasına ve boşlukların oluşmasına yol açar. Çok çürük ve tedavisi ihmal edilmiş süt dişleri alttan çıkacak olan daimi dişlere de zarar verir. Tedavi edilmeyen dişler çocuğun doğrudan beslenmesini olumsuz etkileyeceğinden büyüme ve gelişmesinde de bir takım aksaklıklara neden olabilir.



Çocuklar diş fırçalamaya özendirilmeli onlar için üretilmiş olan diş macunları ve fırçalar alınmalıdır. Günde en az iki kere dişler yemeklerden sonra fırçalanmalıdır. Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda madeleri şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddelerdir. Bunları tamamen kesmek değil ancak belirli bir düzen içinde tüketmek diş çürüğünün önlenmesi için gereklidir. Şekerli gıdaları tükettikten sonra ağız suyla çalkalanmalı veya bir bardak su içilmelidir. Yine şekerli gıda yendikten sonra ağıza atılacak bir parça peynir şekerin çürük önleyici etkisini gidermek açısından son derece önemlidir. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde diş çürüğüne eskiye oranla daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluluları olarak kabul ediliyorlar. Diş sağlığı ve gelişimi için proteinli gıdalar tüketilmelidir. Bunların başında süt ve peynir gelmektedir ayrıca rafine edilmemiş hububat yani kepekli gıdalar mineraller bolca tüketilmelidir.

Ebeveynler olarak düzenli diş hekimi kontrolüne giderken çocuklarımızı da götürmeliyiz onlara diş hekimlerinin ve muayenehanelerin korkutucu yerler olmadığını göstermeliyiz.

Web: www.primadentist.com.tr


Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>