KÖŞE YAZILARI | Diş Hekimi Deniz Kantar

Çene Eklemi Ağrısını Hafife Almayın

Diş gıcırdatması ( bruksizm ) nedir ve tedavisi nasıl olur? (Diş Hekimi Deniz Kantar)
 
   
 
 
     

Çene eklemi insan vücudunun en önemli eklemlerinden olmasına rağmen insanlar tarafından fazlasıyla ihmal edilmiş bir organımızdır.

Çene eklemi oldukça karışık fakat uyumlu çalışan yapısı sayesinde ısırmaya, çiğnemeye, konuşmaya ve daha birçok işlevde rol almaktadır. Yarım tona yakın sıkma gücüne sahiptir. Hatalı kullanım ve kapanış bozukluğu gibi nedenlerden dolayı kas spazmları, eklem kapsülü ve eklem bağları gereğinden fazla zorlanırsa bir takım ağrılar başlar. Bu tür ağrılar erişkinlerde daha çok rastlanmasına rağmen yetişkin ve çocuklarda da görülebilir.

Kişiler çoğunlukla eklem ve çevresinde ağrı, eklemde tıkırtı sesi ve çene kaslarında hassasiyet gibi şikayetlerle kliniğimize başvurmaktadır. Bazen de baş ağrısı, kulak ağrısı ve çene hareketlerinde kısıtlama gibi şikayetler de olmaktadır.

Yoğun çalışma temposu, stres ve psikolojik nedenlerden dolayı kişiler gün içinde veya gece uyurken diş sıkarlar veya diş gıcırdatırlar. Çoğu insan bunun farkında değildir ama anlam veremedikleri çenelerde yorgunluk hissi ve bazen de ağrı hisseder. Diş gıcırdatma sonucu dişlerin tüberkül dediğimiz çıkıntıları düzleşmeye başlar dişlerde bu düzleşme sonucu mine erir ve altta bulunan dentin tabakası açığa çıkar ve dişte soğuk sıcak hassasiyeti başlar. Ayrıca dişin boyun bolgesinde kök kısmına yakın yerde de erime başlar bu da hassasiyet ve kök çürüklerine neden olur.

Bazen de yemek yerken kişi çenesinin bi tarafında bulunan neredeyse tüm dişlerin ağrıdığından şikayet eder, dişlerde çürük olmasa bile dişler gece boyunca diş sıkma ve gıcırdatma yüzünden zorlandıkları için gündüz en ufak yumuşak bi gıda bile çiğnendiğinde ağrı olur. Bu ağrılar dişlerden başka çene kaslarına da yayılabilir zaman zaman kulak ve baş ağrısı da yapabilir.

Hatalı yapılmış protezler ve dolgular da çene eklemi ağrılarına neden olabilir.

Diş sıkma ve gıcırdatmayı tam olarak önlemek zaman alan bi tedavidir. Stres sonucu başlayan bu sıkma olayı zamanla alışkanlık haline gelir ve vazgeçilmesi zor bir hal alır. Diş sıkma sağlam bi dişin kaybına kadar sürebilen bir durumdur.



TEDAVİSİ NEDİR VE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Diş sıkmaya karşı hastalara hekim tarafından koruyucu plak hazırlanır ve hasta bunu geceleri yatmadan önce takar ve bütün gece ağızda kalır, böylece dişlerin birbirine sürtünmesi engellendiği için minedeki aşınmaların önüne geçilmiş olur. Ayrıca çene ekleminde bulunan eklem kapsülü basınca maruz kalmadığı için eklem ağrısı ve buna bağlı olarak kas ağrısı ( kulak ve baş ağrıları) da zamanla geçer. Bazen bu koruyucu plakla beraber kas gevşetici, ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar da verilir. Hastaya yumuşak diyet önerilir ve nelere dikkat edileceği anlatılır.

Minesi erimiş kısımlar dolguyla halledilebilir ayrıca kırılma riskine karşı hekim gerekli gördüğü dişleri porselen kronlar ( kaplamalar ) yapabilir. Bazen bu sıkma dişin sinirini zedelediği için kanal tedavisi yapılabilir (dişin ağrısını kesmek amacıya).

Bazen yaşa bağlı olarak dişlerin aşınması sonucu çene eklemi problemleri başlar ve bu durumda da gerekli dişleri kaplayarak veya hareketli protezler yaparak çenelerin kaybettiği dikey boyutu yani çeneler arası mesafeyi düzelterek bu durumu gidermek mümkündür.

Unutmayalım ki her ağrı bize yolunda gitmeyen bişeyler olduğunun habercisidir ve mutlaka dikkate alınmalıdır..

Web: www.primadentist.com.tr


Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>