SAĞLIKLI YAŞAM

Dişini Fırçala Karizmayı Bozma

Bütün karizma ve kariyer, dişinizi fırçalamanıza bağlı desek, inanır mısınız? İnanın. Çünkü uzmanlar böyle diyor.
 
   
 
 
     

Hayriye MENGÜÇ / Hürriyet KAMPÜS

Diş Hekimi Ahmet Erkmen ise 3 öneride bulunuyor:


1- DÜZGÜN VE DOĞRU FIRÇALAYIN: “Diş fırçalamak da öğrenilir mi?” demeyin. Dişin nasıl fırçalanacağını, diş ipinin nasıl kullanacağını bir uzman diş hekiminden öğrenin.

2- DİŞ HEKİMİNİ PERİYODİK OLARAK ZİYARET EDİN: 6 ayda ya da 1 yılda mutlaka bir hekimine görünün. Diş temizliğinin periyodunu ise diş hekiminiz belirlesin.

3- GECİKMEYİN: Diş ve diş eti şikayeti olduğunda gecikmeden bir diş hekimine ya da diş tedavi merkezine başvurun.

Diş çürüğü + dişeti hastalığı= Ağız kokusu + karşı cinsi uzaklaştırma + kendine güvensizlik + toplumda kendini sınırlama + sağlıksızlık.

‘KOMİK DURUMA DÜŞERİM’ DEME

Primadentist’ten Diş Hekimi Deniz Kantar, ağız ve diş sağlığında kişisel hijyenin önemine dikkat çekiyor. Arkadaşta kalma durumları için “portatif diş fırçaları” öneren Kantar, komik düşmekten korkmadan her koşulda dişlerin mutlaka temizlenmesi gerektiğini söylüyor. Abur cubur yeme alışkanlığı, dişi temizleme gerekliliğini kabusa çevirebiliyor. Ancak Kantar, “Ağız ve diş sağlığında önemli olan düzenli olarak diş fırçalamak ya da diş ipi kullanmaktır” diyor.

ÖZGÜVENİ ETKİLER KONUŞMAYI KISITLAR

Kantar, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarında sağlıksız beslenmenin de etkisi olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor:

“Ağızlardaki en küçük bir çürüğü ertelemeyin.

Üniversitelerin Medico’larındaki ücretsiz diş tedavisinden yararlanın. Çünkü diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusu, ikili ilişkilerde sorun yaratır. Temiz kokan bir nefes ve parlayan dişler, insan ilişkilerinde çok önemlidir. Temiz olmayan ağız dişler; özgüveni etkiler, konuşmayı kısıtlar ve ilişkileri sınırlandırır. Aslında ağız sağlığına yapılan yatırım, geleceğe yapılan bir yatırımdır.”

TÜRKİYE’DE 20 MİLYON KİŞİ DİŞİNİ HİÇ FIRÇALAMIYOR!

TÜRKİYE, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI AÇISINDAN ÜRKÜTÜCÜ BİR TABLOYA SAHİP.


+ Colgate’in geçen yıl yaptığı açıklamaya göre 2008 yılında Türkiye’de 52 milyon adet diş fırçası satıldı. Yani 72 milyon nüfuslu Türkiye’yi düşünecek olursak neredeyse 20 milyon kişi dişini hiç fırçalamıyor. Yine 2008 yılı rakamlarına göre Türkiye’de yılda 105 gram diş macunu tüketiliyor. Bu rakam; Fransa’da 440 gram, Almanya’da ise 589 gram. Yapılan araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 26’sı hayatında hiç diş hekimine gitmemiş. Yüzde 21’i son 2 yılda diş hekimine hiç uğramamış. Yani; nüfusun yüzde 47’si 2 yıldır hiç diş hekimine görünmemiş.

+ Diş çürüklüğü konusunda rakamlar ise daha da dikkat çekici. 35-44 yaş grubunda kırsal kesimde çürük yaygınlığı yüzde 95-98, şehir çevresinde yüzde 79, şehirlerde ise yüzde 76. Bütün diş dizini ağızda yer almış olarak kabul edilen 12-13 yaşlarında her 100 çocuktan 81-84’ünün dişlerinde çürük bulunuyor. 30-34 yaş grubunda ise 100 kişiden çürüğü olmayan kişi sayısı sadece 3.

+ Diş eti hastalığı açısından bakıldığında ise 12 yaş grubunda nüfusun yüzde 50’sinde, 25-29 yaş grubunun ise yüzde 90’ında diş eti hastalığı mevcut. Sabit proteze başlama yaşı 18, hareketli proteze 20-24, tümüyle dişsiz kalma yaşı ise 30-35.

DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?

DİŞ hekimleri düzenli olarak günde en az iki kez ve yeterli süre yemeklerden sonra diş fırçalanmasını öneriyor. Dizler, dişetinden dişe doğru süpürme hareketi ve dairesel fırçalama hareketiyle dişetlerine fazla bastırmadan masaj yaparak fırçalanmalı. Ayrıca diş fırçası kılları dişler arasına ulaşamadığı için mutlaka her gün dişipi kullanılması öneriliyor. Ayrıca Türk toplumunda diştaşlarını temizletmek zararlıdır ya da temizletince alışkanlık yapar, gibi tamamen yanlış inanışlar bulunuyor. Unutulmamalıdır ki; düzenli bakılan ağızlarda bile az da olsa mutlaka diştaşı oluşur. O yüzden mutlaka 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidilmeli hem genel ağız muaynesi hem de diştaşı temizliği yaptırılmalıdır.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>