SAĞLIKLI YAŞAM

Menopozda Hormon Tedavisi!

Doktorlar, "Menopoz döneminde şikayeti olan kadınların, geçen yıl yapılan bazı tartışmalardan sonra kafaların karışmasına yol açan hormon replasman tedavisinden (HRT) korkmamaları gerektiğini" bildirdi.
 
   
 
 
     
İsveç Stockholm Karolinska Üniversitesi Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bo Von Schoultz, ''menopoz döneminde şikayeti olan kadınların, geçen yıl
yapılan bazı tartışmalardan sonra kafaların karışmasına yol açan hormon replasman tedavisinden (HRT) korkmamaları gerektiğini'' bildirdi.

Schering Alman İlaç Şirketi'nin, Türkiye'de bu ay satışa sunacağı yeni HRT ilacının tanıtımı için İstanbul'da bulunan Prof. Dr. Schoultz, Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''tedavinin meme kanserine yol açtığı'' şeklinde geçen yıl açıklanan bir araştırma sonucunun ''kafaların karışmasına ve korkuya
neden olduğunu'' kaydetti.

Bu nedenle ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) ülkedeki kadınlara HRT'nin fayda ve riskleri konusunda mesaj vermek üzere bir program geliştirdiğini anlatan Prof. Dr. Schoultz, kendi ülkelerinde de böyle bir program başlatmayı düşündüklerini söyledi.

Prof. Dr. Schoultz, ''Eğer Türk kadını da bu konuda eğitilirse, onlar için faydalı olur. Şikayeti olan varsa tedaviden korkmasın.

Riskleri var, ama riskler faydalarıyla karşılaştırılınca faydalar ağır basıyor. Ancak hiçbir şikayeti olmayan bir kadını da HRT'ye zorlamamak lazım'' diye konuştu.

DÜNYA MENOPOZ DERNEĞİ BAŞKANI

Dünya Menopoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Hermann P.G. Schneider de, menopoz döneminde kadınların sıcak basması, çarpıntı, terleme, uykusuzluk, depresyon ve genital organlarda yanma gibi çeşitli sorunlar yaşadığını vurguladı.

Östrojen tedavisinin uyku süresi ve kalitesini düzelttiğini, horlamayı ortadan kaldırdığını, beyne daha fazla kan ve oksijen gitmesini sağladığını anlatan Prof. Dr. Schneider, ayrıca zihinsel zindelik ve cilt üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu bildirdi.

Tedavinin iddia edildiği gibi kilo da aldırmadığını kaydeden Prof. Dr. Schneider, geçen Nisan ayında Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya'da HRT uygulanan 2 bin kadınla yapılan araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi. Bu kadınların yüzde 69'unun tedaviye sıcak
basması nedeniyle başladığını belirten Prof. Dr. Schneider, tedaviyi bırakma nedenleri arasında ilk sırayı ise ''şikayetlerin ortadan kalkması''nın aldığını söyledi.

Prof. Dr. Schneider, meme kanseriyle ilgili haberlerin ardından Almanya ve İngiltere'de tedaviyi bırakanların sayısının az olduğunu, Fransa'da ise uygulayanların sayısında artış kaydedildiğini sözlerine ekledi.

Bu arada, Türkiye'de 6 milyon kadının tedavi olması gerektiği, ancak bunlardan 300-400 bininin HRT tedavisi gördüğü, tedavi olan kadınların sayısının ise son yayınlardan önce 500 bin civarında bulunduğu bildirildi.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>