SAĞLIKLI YAŞAM

Türkiye İnme Geçiriyor!

Dikkat!...
 
   
 
 
     

Toplantıda, inme olduktan sonraki ilk 3 ila 4,5 saatin pıhtının eritilme tedavisi için çok önemli olduğu, maalesef Türkiye’de birçok hastanın zamanında hastaneye ulaşamadığı belirtildi.

Prof. Dr. Hans-Christoph Diener inme riskine dikkat çekerek, “Her yıl dünyada yaklaşık 17 milyon kişi inme geçiriyor ve bu kişilerin 6 milyonu hayatını kaybediyor. Yaştan ve cinsiyetten bağımsız olarak her iki saniyede bir, bir kişi inme geçirirken her 6 saniyede bir, bir kişi hayatını kaybediyor.” dedi.

Genetik faktörler kadar yaşam tarzı da önemli

Prof Dr. Ali Oto, “Araştırmalar Türkiye'de inme riskinin yaşla birlikte artmakta olduğunu gösteriyor. Yaşlılarda birlikte bulunan ciddi sağlık sorunları örneğin hipertansiyon, diabet, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar inme riskine yatkınlığı artırır” sözleriyle hastaların dikkatli olmaları gereken noktalara değindi.

İnmeden korunmanın en önemli yolu, bilinçlenme


İnmenin ülkemizde önemli bir ölüm ve engellilik nedeni olarak öne çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Nazire Afşar, inme ile mücadele için özelleşmiş merkezlerin ve tedavi imkânlarının geliştirilmesinin yanı sıra uygun tedavi yöntemlerinin her hastaya zamanında uygulanabilmesi için sağlıkçıların eğitiminin ve toplum içinde inme farkındalığının arttırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

İnme hakkında kapsamlı bilgilerin paylaşıldığı toplantıda öne çıkan başlıklar:

İnme nasıl ortaya çıkar?


Her yıl bin kişiden 7’si bu felaketle karşı karşıya. Ortaya çıkış nedenleri iki ana grupta toplanır. Birincisi tıkanma, beyne giden damarların veya beyinin içindeki damarların çeşitli şekillerde tıkanması veya daralması. İkinci mekanizma ise beyin dokusu içinde meydana gelen kanamadır. 


İnmenin belirtileri nelerdir?


Gelip geçici görme bozuklukları, tek tarafta ani görememe anda görememe veya görme alanının bir kısmını görememe, konuşmada bozukluk; ani gelişen hiç kelime çıkaramama, anlamsız konuşma veya sarhoşvari konuşmalar, vücudun bir yarısında ani kuvvet kaybı gibi belirtiler olur, bu belirtiler birkaç dakika içinde geçse bile önem taşır. Biz bunlara öncü belirtiler, geçici ataklar diyoruz. Eğer bunlarda önlem alınırsa kalıcı olmaktan kurtulup tedavi edilebilir. 


Önlemek için neler yapılabilir?



Birtakım risk faktörleri önlenebilir. Genetik faktörlerin dışındaki sigara, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalık için risk faktörü olan hepimizin bildiği başlangıçtaki risk faktörleri önlenebilir.

İnmenin kesin tedavisi yoktur. Çok erken dönemde (ilk 3 saat) damar açıcı ilaç dışında geçici bulguları olan hastaların hızlı değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önem taşır. İlk 3 saatte damar açıcı ilaç (tromboliz) hayat kurtarıcı olabiliyor.


Kimler risk altında?


Beslenme tarzı bozuk olanlar, örneğin yağdan zengin beslenenler, sigara içenler, kilolu, diyabetik kişiler. 


Yaş önemli mi?


Her yaşta olabilir. Ancak damarların tıkanma riski belirli yaşlardan sonra daha yüksektir. 


Sigaranın rolü nedir?


Sigara tüm damarları olduğu gibi beyin damarlarında da dönüşü olmayan bozukluklar, kalınlaşmalar, elastikiyetinin bozulması, plakların oluşmasına neden oluyor. 


Nasıl ortaya çıkıyor?


Beyin, vücudun yüzde 2’sini kaplar ama kanın yüzde 20’sini kullanır. Beyin 4 ana damardan beslenir. Bunların tıkanıklığı ya da daralması yüzde 50 - 60’a kadar kabul edilebilir bir oran. Ama yüzde 60’ı geçince tedaviye ihtiyaç var.


İnmeden korunmak için bunları mutlaka yapın:

• • Bol bol su için. Günde 3 – 3,5 litre su içmek - özellikle 45 yaşından sonra- inme riskini azaltan basit bir önlem.
• • Yüksek tansiyon, diyabet hastasıysanız veya yüksek kolesterole sahipseniz kişisel risk faktörlerini bilerek kontrol altına alın.
• • Eğer damarsal bir hastalığınız varsa mutlaka her sene muhakkak check – up yaptırın.
• • Düzenli egzersiz de dolaşımı hızlandırarak inme riskini azaltıyor.
• • Tansiyonunuz düşük tutmak için sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun.
• • Özellikle aritmi hastaları inme gelişim riskleri çok yüksek olduğundan ömür boyu kan sulandırıcı ilaç tedavilerine uymalıdır.


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>