TEKNOLOJİ

iOS 10, WatchOS 3 ve Fazlası Tanıtıldı!

Apple, merakla beklenen iOS 10`u ve fazlasını geliştirici etkinliği WWDC`de ortaya çıkardı.
 
   
 
 
     

Apple bugünkü geliştirici etkinliği WWDC'de iOS 10'u ve geliştiricilere özel birçok yeniliği ortaya çıkardı. iOS 10'un çift hanelere ulaşmasını kutlayan Apple, mobil işletim sisteminde irili ufaklı birçok geliştirme ve değişiklik yaptı. İşte iOS 10'un en önemli yenilikleri.

Kilit ekranı geliştirmeleri: Baştan aşağı yenilenen kilit ekranı, artık zengin mesajlar ve etkileşimli durum güncellemelerini gösterebiliyor. 3D Touch'ı destekleyen kilit ekranı, tüm uyarıları bir kerede temizlemeye, müzik uygulamasına veya kameraya hızla ulaşmaya olanak tanıyor.

Siri sonunda geliştiricilere açıldı: Bu önemli bir yenilik, çünkü bu yenilik sayesinde yakında Siri'den belirli uygulamaları açıp, istediğiniz eylemleri gerçekleştirmesini talep edebileceksiniz. Siri'nin uzun süredir ihtiyaç duyduğu bu yenilik, onu üçüncü parti uygulamalarla çalışabilen Google Now'a yaklaştıracak.

Quick Type artık daha iyi: "Derin öğrenme" ve yapay zekadan faydalanan Quick Type klavye, örneğin bir arkadaşınız sizde bir eposta adresi sorduğunda, bu kişiyi kişileriniz arasında bulup, öneri olarak gösterebilecek. Dahası klavye, takviminizi ve arattığınız yerleri kontrol edip, müsait olup olmadığınızı takip edecek.

Fotoğraflar da yapay zekayla güçleniyor: Google Photos'ta olduğu gibi Apple da Fotoğraflar uygulamasında yüzleri ve nesneleri tanıyabilecek; bunun yanında yolculuklarınızı algılayarak küçük koleksiyonlar oluşturabilecek.

Maps yenilikleri: Maps artık CarPlay ile daha derin bir entegrasyona sahip ve geliştiricilere açık.

Apple Music'te büyük yenilikler: Apple Music'in aldığı en önemli eleştirilerden bir tanesi, renk karmaşası ve sekmeler arasında dolaşmanın zor olmasıydı. Yeni siyah, beyaz ve pembe tasarım, bu sorunu çözmeye yaklaşırken "Yeni eklenenler" bölümü, Apple Music'e yeni eklenen şarkıları bulmanızı kolaylaştırıyor.

HomeKit için Home uygulaması: Apple'ın yeni Home uygulaması, HomeKit uygulamalarını bir araya getirerek Nesnelerin İnterneti için önemli bir adım atıyor. Basit bir tasarıma sahip uygulama, evinizdeki internete bağlı cihazları kolayca yönetmenizi sağlıyor.

Telefon uygulaması: Telefon uygulaması, size gelen çağrıların istenmeyen çağrı olup olmadığını algılayabiliyor. Bunun yanında kişi kartları, artık yeni bir tasarıma sahip.

iMessages yenilikleri: Web sitesi bağlantılarını paylaşırken artık varsa video ve resimler otomatik olarak çekiliyor; böylece uygulamayı terk etmenize gerek kalmıyor. Bunun yanında metni vurgulamak için metin boyutunu büyütebiliyor, el yazısı notlar gönderebiliyor ve uygulamayı terk etmeden müzik paylaşıp çalabiliyorsunuz. "Görünmez mürekkep" işlevi ise gönderdiğiniz gizli mesajların görüntülenmeden önce "temizlenmesini" gerektiriyor.

iMessage da geliştiricilere açıldığından bu platformu kullanan yeni uygulamalarla yakında karşılaşabiliriz (Facebook Messenger gibi).

iOS 10'daki yeniliklerin nasıl çalıştığını, önümüzdeki ay çıkacak beta sürümüyleve final sürüm sonbaharda yayınlandığında görme fırsatı bulacağız.

WatchOS 3 güncellemesi, Apple'a göre yüklenme sürelerini yedi kata kadar hızlandırıyor. Yeni dock işlevi ve kontrol merkeziyle zenginleştirilen saat işletim sistemi, mesajlara hazır cevap düğmeleriyle cevap vermenize veya el yazısıyla cevap vermenize olanak tanıyor.

WatchOS 3, acil durumlarda yan taraftaki düğmeyi basılı tutarak 112'yi aramanıza izin veriyor. İşlev hangi ülkedeyseniz veya şehirdeyseniz, o ülkenin veya şehrin yerel acil numarasını arıyor.

OS X'in adı artık macOS

OS X'in adı Apple'a göre daha basit bir ad olan macOS ile değiştirilirken, bir sonraki işletim sistemi sürümünün adının Sierra olacağı açıklandı. Bu sürümde Apple Watch ile laptop'unuzun kilidini açmak, Universal Clipboard ile iPhone'unuzda kopyaladığınız metni Macbook'unuzda yapıştırabilmek, eski dosyaları iCloud Drive'a yüklemek gibi işlevler bulunacak. Siri, Sierra'yla masaüstüne gelecek ve dock üzerinden ulaşılabilecek. Daha öncede bahsettiğimiz gibi Siri, geliştiricilere açılacağından üçüncü parti uygulamalarda kullanılabilecek.

Swift Playground

WWDC'den bahsedip, Apple'ın programlama dili Swift'i elbette geçmek istemedik. Yeni Swift Playground, çocuklara iPad üzerinde kod yazmayı öğretecek bir uygulama. Oyuna benzeyen uygulama, döngüler, belirli işlevleri/sensörleri açıp kapama gibi programcılıkla ilgili prensipleri çocuklara öğretecek. Tim Cook'a göre bu sayede milyonlarca çocuk, program geliştirme fırsatına sahip olacak; elbette önce bir iPad almaları gerekecek.

Kaynak: CHIP

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>