GÜNDEM

Ayşe Arman`dan `Benim Bedenim` Kampanyasına Çıplak Destek

Ayşe Arman "Benim bedenim, benim kararım" kampanyasına katıldı.
 
   
 
 
     

Hürriyet yazarı Ayşe Arman bugünkü köşesinde internette başlayan ve kürtaj karşıtlarının fotoğraflarıyla desteklediği "Benim bedenim, benim kararım" kampanyasına katıldı.

Çığ gibi büyüyen tepki Benim bedenim, benim kararım

ÇOK SEVİYORUM TÜRKİYE SENİİİİİİİ.... İŞTE BUDUR!


“Bizim bedenimiz, bizim kararımız. Çek elini bedenimizden!” fikrinin arkasında durmak budur.
Tavır koymak budur.Hakkını savunmak budur.
“Kürtaj tartışmaları” hararetle tüm yurtta yaşanırken, Bianet’çiler (bianet.org) bir kampanya başlattılar. Ve çığ gibi büyüdü. Genci, yaşlısı, türbanlısı, türbansızı, düzcinseli, eşcinseli, kadını, erkeği, Başbakan’ın açıklamalarına katılmayan HERKES fotoğraf göndermeye başladı. Binlerce...
Fotoğrafları cep telefonlarıyla çektiler, siteye yüklediler.
Bundan daha güzel, daha etkili bir “sivil toplum tepkisi” düşünemiyorum.
Siteye girip fotoğraflara bakmaktan kendimi alamıyorum.
Müthiş müthiş!
Küfür yok, hakaret yok.
Zekice başkaldırmak var. İtiraz etmek var.
İsyan etmek var.
Siz de bu kampanyadan geri kalmayın!
Tepkinizi gösterin, katılın! Fotoğraflarınızı facebook’ta “benim kararım”a gönderebilir veya benimkararım.org sitesine yükleyebilirsiniz. Ya da kampanya@bianet.org adresine e-mail olarak atabilirsiniz...

“SİZİN BEDENİNİZ, SİZİN KARARINIZ” KAMPANYASINA BAYILDIM. FİKİR NASIL ÇIKTI?

- Kendiliğinden! Başbakan, “Kürtaj cinayettir” dediğinde hepimiz ekranın karşısında donduk kaldık. Ardından, “Her kürtaj bir Uludere’dir” dedi. Başbakanın açtığı tartışma bakanlarca da sürdürüldü. Bu konuda pek çok haber yaptık. Yerel gazetecileri arayarak, bulundukları şehirde sokağa çıkıp insanlara bu konudaki görüşlerini sormalarını istedik, onların haberlerini birleştirip bir Türkiye panoraması yarattık. Ama daha etkili bir şey gerekiyordu. “Ne yapsak, ne etsek?” derken, sinemacı bir arkadaşımız Aylin Koyuncu aradı. İşte fotoğraf fikri, o zaman devreye girdi. İnsanlar vücutlarına, bir kâğıda, bilgisayara ya da bir yumurtaya, nereye istiyorlarsa mesajlarını yazıyorlar ve resimlerini gönderiyorlar. Hem yaratıcılıklarını konuşturuyorlar, hem de düşüncelerini özgürce ifade ediyorlar.

KAMPANYA NASIL BU KADAR BÜYÜDÜ!

- Valla, biz de anlamadık. Biz kampanyayı başlatmadan zaten kampanya başlamıştı...

NASIL YANİ?

- Telefonla 5-6 fotoğraf çekip, çevremizdeki insanlara mail attık. Daha henüz, “Böyle fotoğraflar mı olsun?” aşamasındaydık. Meğer oradan twitter’a sıçramış, birkaç saat içinde e-postalarımıza fotoğraflar yağıyordu. Acilen benimkararim.org’u aldık ama aynı anda binlerce kişi fotoğraf yüklemeye çalışınca site çöktü. Sabaha kadar çalıştık, 1800 bardak kahve içtik, uyumadık. Neyse ki insanlar zor durumda olduğumuzu anlayıp teknik destek sağladılar. Öfkenin ve “Bana karışmana izin vermiyorum” tepkisinin bir yerden çıkması gerekiyordu, bu kampanya iyi ve etkili bir araç oldu.

İNSANIN GÖBEĞİNE RUJLA, “BENİM KARARIM, BENİM BEDENİM” YAZMASI NE KADAR MANTIKLI!

- “Kürtajı yasaklıyorum, senin çocuğunun ne zaman olacağına ben karar veririm” demekten daha mantıklı! “Tecavüze uğrayanlar da doğuracak, biz bakarız”cıların yanında ise, kendimizi Aristo kadar mantığa hizmet etmiş gibi hissediyoruz.

PEK ÇOK ERKEK KATILIMCINIZ DA VAR...


- Elbette olacak. Bir kadın tek başına hamile kalmıyor. Bu kampanyaya katılan erkekler, kürtaj olma ya da olmama kararının kadınlara ait olduğunu söylüyor. Annelerine, karılarına, sevgililerine, arkadaşları olan kadınlara...

DAHA DA YAYGINLAŞSIN İSTER MİSİNİZ? BEN MESELA YENİ ÖĞRENDİM HEMEN ÇEKTİRDİM, BAŞKALARI DA YAPSIN MI?

- Elbette. Kampanya herkese “açık bir davet.” Bu temel bir kadın hakları meselesi. AKP gibi düşünmeyen AKP’liler de yapsın, “Hastama dokundurtmam” diyen doktorlar da, “Beş çocuk doğurmak istemiyorum” diyenler de, bekar anneler de, hamile kadınlar da, milletvekilleri de. Bu talebin bir sınırlaması olamaz.

İSTERSEK 10 KAPLAN GÜCÜNDE OLABİLİRİZ

KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?


- Adım Çiçek Tahaoğlu. 83 doğumluyum. Saint Benoit’yı bitirdim, Starsbourg’da (Université Marc Bloch) sosyoloji okudum. Şimdi de Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı’nda “siber-aktivizm” konusunda tez yazıyorum. Ve Bianet’te çalışıyorum.

NEDİR BİANET?

- Hak haberciliği yapan bir internet sitesi. IPS İletişim Vakfı’nın 12 yıldır yürüttüğü “Bağımsız İletişim Ağı Projesi”nin habercilik ayağı. Bir sürü şey yapıyoruz. Her ay erkekler tarafından öldürülen, tecavüze uğrayan kadınların çetelesini tutuyoruz. Aynı zamanda iletişim fakültelerini yeni bitiren gençlere eğitim programları düzenliyoruz...

SÜPERMİŞ! KAÇ KİŞİSİNİZ?


- On iki. Sekiz kadın, dört erkek. Az gibi görünüyoruz ama istersek 10 kaplan gücünde olabiliyoruz.

MANTIKLI İNSANLAR MISINIZ, ÇILGIN MI?

- Duruma göre değişiyor! Ama yaptığımız çılgınlıkların mutlaka bir mantığı var.

HAMİŞ: Bianet’in bağlı olduğu “IPS İletişim Vakfı”nın kurucuları, Füsun Özbilgen, Ertuğrul Kürkçü, Nadire Mater, Tuğrul Eryılmaz ve Prof. Dr. Şahika Yüksel. Onlara da teşekkürler!

Editörüm Tuğçe (Oktay) sayesinde bu kampanyadan haberdar oldum. Fotoğrafımı Emre (Yunusoğlu) çekti. Tuğçe’nin ayakları da röportajın ortasında.

Medyatava

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>