KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Bayram Seyran Demeyin Herzaman Bilinçli Beslenin

Mide,damak tadı ve sağlığınıza dost yemeklerle bayram geçirin….(Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Yemek sonrası bastıran uyku hali,ağrıyan midelerle rahatsızlanmayın..

Kan değeriniz istenmeyen seviyelere çıkmasın….

Bütün bir yıl formunuzu korumak için harcadığınız çabalar boşa gitmesin....diyorsanız önerilerimizi dikkate alın.

Şimdiden bayram haftası artan kalori alımını dengelemek için sık sık, az yiyin,bol hareket edin.

Her ana yemekte tabağınızın büyük bir kısmını, salatalar, haşlanmış yada ızgara sebzeler doldursun.Böylece kalori dengesi sağlar,sindirime yardımcı olursunuz.

Baharatlar eti rahat sindirmenizde faydalıdır. Ayrıca fazla yediğiniz zamanda sindirime yardımcı karışımlar hazımsızlık yaşamanızı önler.

Özellikle biberiye, kekik, sarımsak, adaçayı, köri, fesleğen, tarhun, hardal tozu,ve tabii ki pul biber etin en çok uyuştuğu aromalardır.Marine edecekseniz biraz zeytinyağı ile ya da şarap,sirke ile hazırlanmış sosa baharatlarınızı katıp etlerinizi hafifçe okşayarak baharatlayın.Tabii bir diğer sindirim rahatlatan sos da domates,fesleğen yaprağı ve birkaç diş sarımsağın birleştiği mükemmel uyumdur.

Yemeklerden sonra sindirim çayı ile rahatlayın. Çay kahve ikramlarının hepsine evet demeyin.Özellikle sindirimin zorladığı bugünlerde kafein alımını kısıtlayın.Çay,kahve yerine özel sindirim çayı için.1 litre suya 10 adet kuru erik ekleyip 5 dakika kaynatın,ateşi kapatıp 1 yemek kaşığı böğürtlen yaprağı,1 tatlı kaşığı yeşil çay,1tutam biberiye,1 tutam rezene 3 dakika demleyin süzüp yemek sonrası için.güne adaçayı ile başlayıp,nane papatya karışımı ile bitirmenin de mide bağırsaklarını rahatlattığı bilinmektedir.

Su içmeyi unutmayın. Her zaman düzenli su tüketin.Yemek öncesi ılık limon dilimli nane yapraklı su tercih edin.Su,depolanmayacağı için bayram seyran demeden günde 2 litre su içmeye gayret edin.Yemeklerden önce 1 litre limon dilimli sıcak su,aralarda ise oda ısısında su içmeniz hem sindirim hem de sağlıklı vücut işlevi için gereklidir.Yapılan bir araştırmaya göre şekerli meşrubatlar yerine günde fazladan 4 bardak su içenlerin beslenmelerinde başka hiçbir değişim yapmadan bir yılda 2.5 kilo verebildikleri gözlenmiştir.

ET PİŞİRİKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

1-2 gün bekletip pişirin çünkü kurban eti zor pişer, hemen tüketildiğinde hazımsızlık yapar. Marine ya da sindirim dostu baharatları kullanın.

Et doğrandığında kesme tahtasına çiğ sebze ve meyve koymayın.

Pişirirken tereyağ veya kuyruk yağı eklemeyin.

Kavurma,kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmelidir.

Haşlama,kavurma,sote,ızgara uygun pişirme teknikleridir(ama mangal değil). Mangal da protein,vitamin,mineral kaybına uğrar,içi iyi pişmez.

Tabii geleneksel bayram keyfi deyince akla gelen mangal için ise sağlıklı olan ateşten 1 karış kadar uzakta ince dövülmüş etlerin pişirilmesidir. Unutmayın mangal yaparken yanında bolca ızgara sebze de hazırlamanız faydalıdır.

KİMLER BAYRAMDA DİKKATLİ OLMALIDIR.

Ortalama bir yetişkin 2-3 deste iskambil kartı kadar ete ihtiyaç duyar. Fazla yenilen et,kalp rahatsızlığı bulunan ,kolesterolü yüksek ,sindirim sorunu olan,mide –bağırsak tembellikleri yaşayan kişiler ayrıca yaşlılar için tehlikelidir.

Kurban bayramında ekmek arası, pilav yanında et yeme alışkanlığı yerine sebze ızgaralar yada salatalarla tüketmelisiniz. Et posa kaynağı değildir,dolayısı ile kabızlık yapar.

Et yağlıdır ve kolesterol yükselme riskini arttırır. Özellikle kolesterol ve ürik asit yüksekliği sorunu olanlar dikkatli miktarda yemelidir.

Zengin bir demir kaynağı plan etin fazlası vücuttan kalsiyum attırır, çocuklara çok fazla ısrar etmeyin.

DİKKAT!!!

KURBAN ETİNİZ GÜVENLİ Mİ? DOĞRU SAKLIYORMUSUNUZ?


Kurban bayramında evinize biraz fazlaca et girebilir bu durumda saklama kurallarına dikkat edilmelidir. Yağlı pişirme kağıdına sararak,buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyarak buzdolabında 3-5 gün,derin dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz.Bunun için etlerinizi küçük porsiyonlara ayırmalı,çözdürmeyi sağlıklı yöntemlerle yapmalısınız.

Çözdürme için buzdolabının alt raflarını ya da mikrodalga dalga fırın kullanmalısınız.Etinizi pişirirken içinin homojen ısındığından emin olmalısınız hatta bunun için özel termometrelerden de faydalanmalısınız.Marine edeceğiniz kabın ise metal veya alüminyum olmamasına dikkat etmelisiniz.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>