Hayatta edindiğim tecrübeler gösteriyor ki
hataları görmemezlikten gelmemeli. Zira zaman, hataların
daha da artmasına sebep oluyor.
Mesela,kızım 23 yaşında. Erkek arkadaşı 28. Erkek arkadaşı her gece içki içiyor. Çocuğun babası da her gece içki içiyormuş. Yani armut dibine düşmüş.. Sigarada içiyorlar tabii.
Anlatıldığında, çok da önamsenecek şeyler değilmiş gibi görünse de işin aslı hiç de basit ve es geçilecek türden değil.
Ailede yaşanan pek çok şey çok normal gibi görünsede, her zaman doğru değildir. Eğitim görevlileri ve rehber öğretmenler velilere daima; "çocuklarınızın yanında içki ve sigara içmeyin, zira onlar için bu hem zararlı hem de kötü alışkanlıkları normal gibi göstermektir" diye önerilerde bulunurlar.
Sanki içki ve sigara içmekle adam olunuyor?. Zaten yanlış olan bir çok ata sözü var. Mesele bunlardan bir tanesi; "erkek
adam içki ve sigara içer", "sen muhallebi çocuğumuzun, süt kuzusu, içki içmiyorsun" gibi...
Bu tip alışkanlıkları olanlar bu söz ve davranışları normal
gibi görürler, normalmiş gibi de empoze ederler. Ancak, asla doğru değildir. Onun içindir ki, kızıma her zaman söylüyorum; "bak evladım her gece, alkol alan insan alkoliktir, ama kendilerine sorsan asla kabul etmezler"...
Bunları hoş gören aileler, eşler vardır. Hatta bazı hanımlar; "ben her akşam içki sofrasını, mezelerini hazırlarım, yeter ki evde içsin, hatta ona eşlik ederim, hatta beraber içeriz" derler.. Ama hata ederler. Yanlışı, doğru gibi takdim edip, çocuklarına kötü örnek olurlar.
Bazı babalar da,"ben oğlumla içki içiyorum, işte ben böyle modern bir babayım" diye böbürlenirler. Onlar da yanlış yapıyorlar. Hem sağlık açısından zararlı hem de zamanla içki içen insana tahammül edilemeyeceğinin idrakinde değiller. Gençken hoş görülen, hatta "bana söz verdi içmeyecek"
savunmaları hataların telafisinden başka bir şey değil. Yaş ilerledikçe içkinin insan beynine yaptığı zararlar nedeniyle ilişkiler o kadar çekilmez oluyor ve tahammül edilemez noktaya geliyor ki... Bütün bunları anlamak için ille de yaşamak mı lazım?. İlle de üzülmek mi ille de zarar görmek mi gerek?...
Son pişmanlık fayda vermez diye boşuna dememişler. Ama gel
de anlat gençlere.. Böyle insanların bir araya gelerek kurdukları aileden ne beklersin.. Ne kadar randıman alır, ne kadar çocuklarına iyi örnek olabilirsin.
HİKMET SUNER
YAZARA E-POSTA GÖNDER