Ancak, ucuz olduğu için sıklıkla tercih edilen ve yaygın şekilde kullanılan sahte güneş gözlükleri aynı işlevi görmez, aksine gözü tamamen korumasız bırakarak, körlüğe neden olabilir.
Sahte güneş gözlüklerinin yarattığı büyük tehlikeye dikkat çeken “İyi bir güneş gözlüğünün ultraviyole ışınları önlemesi gerekir. Oysa sahte güneş gözlüğü, aldatıcı bir karanlığa neden olur. Bu da gözbebeğinin büyümesine ve zararlı tüm ultraviyole ışınlarını daha çok içine çekmesine neden olur. Kısa süreli kullanımlarda göz kızarıklığına neden olan sahte güneş gözlükleri, uzun süreli kullanımda katarakt, sarı nokta, halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen Pterjium, alerjik göz hastalıklarında artış ve retinada yanıklara neden olabilir. Bu nedenle gözleri korumak için sertifikalı güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Sahte güneş gözlüğü kullanmaktansa hiç kullanmamak göz sağlığı için daha yararlıdır” dedi.
Çocuklarda göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre daha azdır
Ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıplak gözle bakılmaması ve güneş gözlüğü takılması gerektiğini ifade eden Avrupagöz Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “Çocuklarda göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre daha azdır. Bu sebeple; çocukların gözlerinin zararlı ultraviyole ışınlarından korunması için her türlü önlem alınmalı, özellikle yüksek miyop varsa mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Çocuk güneş gözlüklerinde, % 100 UV filtreli polarize camlar tercih edilmelidir. Dolayısıyla ebeveynler; çocuklara küçük yaşta güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmalı ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sokağa çıkarken geniş kenarlı şapka takmaya özen göstermelidir” dedi.
Tüm canlılara yaşam veren güneş, dikkat edilmediği ve önlem alınmadığı durumlarda, göz sağlığını olumsuz etkileyerek, hastalıklara neden olabilir. Sertifikalı güneş gözlüğü kullanılması, göz sağlığını korumaya yardımcı olduğu gibi, kontrast duyarlılığını artırarak net görmeyi sağlar ve göz kenarındaki kırışıkların oluşmasını önler.
Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler:
◦ İyi bir güneş gözlüğü zararlı ultraviyole ışınları süzebilmelidir. Kaliteli güneş gözlüklerinin birçoğu ultraviyole ışınların (UV-A ve UV-B) % 95’inden fazlasını süzerken bu oran % 99 ve daha yüksek de olabilir.
◦ Güneş gözlüklerinin kalite belgesi ve ultraviyole ya da mor ötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası mutlaka olmalıdır.
◦ Gözlük camlarının renginin ve koyuluğunun, ultraviyole ışınlarını kesme derecesiyle herhangi bir ilişkisi yoktur. Güneş gözlüğü seçimi, yüz şekline göre yapılmalıdır. Yüzü saran yanlardan ışık almayı engelleyen türdeki gözlükler tercih edilmelidir.
◦ Polarize camlı güneş gözlükleri, ultraviyole ışınları süzerken, düz yüzeylerde oluşan ışık parlamalarını engelleyerek daha kaliteli bir görüş sağlama özelliğine sahiptir. Ancak polarize camlarla LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında, ekran görüntüsü kaybolabileceği için araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler daha dikkatli olmalıdır.
◦ Kontakt lenslerin çoğu ultraviyoleyi süzme yeteneğine sahiptir, ancak lensler göz kapaklarının ışınlardan etkilenmesine engel olamazlar. Bu nedenle kontakt lens kullanıcılarının da güneş gözlüğü takmaları faydalıdır.
◦ Numaralı gözlük ya da lens takan kişiler, güneş gözlüklerini de numaralı kullanmayı tercih etmelidir.
Sahte Güneş Gözlüğü Kullanmaktansa Hiç Kullanmamak Daha İyi!...
Yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı, zararlı ultraviyole ışınlarını süzerek göz sağlığının korunmasına destek olur.
“Lee Jones Otto Sofyalı`da!...”
“Acı bir gerçek yerine, küçük bir yalan...”
“Colin Farrel'e Neler Oluyor?”
“Zülfü Livaneli’nin Çok Satan Romanı; ‘Kaplanın Sırtında’ Zirveyi Bırakmıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32